Czyszczenie lodówki, czyli jak należy ją myć?
Kiedy popatrzymy na naszą kuchnię, to szybko zorientujemy się, że lodówka jest najczęściej używanym przez nas sprzętem AGD. Mimo tego większość osób nie myje lodówki tak często, jak powinno się ją myć. Jest wiele osób, które nie lubią tego robić. A więc co może się dziać, kiedy jej nie myjemy? Mianowicie mogą pojawiać się w niej plamy, zabrudzenia, a żywność będzie się szybciej psuła. W dzisiejszym wydaniu opisujemy sposób porządkowania lodówki oraz radzimy, jak pozbyć się niechcianych zapachów? Zapraszamy!
O czym powinniśmy pamiętać, gdy porządkujemy lodówkę?
Przede wszystkim nie zapomnij o wyłączeniu lodówki z gniazdka elektrycznego. Pierwszym powodem dla takiego działania jest naturalnie bezpieczeństwo. Prócz tego zmniejszysz niepotrzebne w tym czasie zużycie prądu oraz podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co uprości proces oczyszczania. Kiedy już Twoja chłodziarka będzie odłączona od gniazda zasilającego, wyjmij z niej wszystkie półki oraz szufladki, a następnie pozostaw otwarte drzwiczki.
Wyciągnięte z lodówki elementy przemyj ciepłą wodą z płynem, opłucz oraz gruntownie wytrzyj do sucha. W następnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszaniny wody, mydła i sody oczyszczonej albo octu. Mycie przeprowadzaj od góry do dołu. W finalnym etapie spłucz i przetrzyj do sucha. Po zakończeniu poczekaj minimum pół godziny. W tym czasie lodówka powinna w pełni wyschnąć. Czas ten możesz wykorzystać na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapominaj o uszczelkach drzwi.
Po dokładnym umyciu możesz zacząć wkładać do środka lodówki jedzenie. Nie powinieneś umieszczać w niej gorących potraw. Jeśli chcesz tam umieścić naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu w pierwszej kolejności ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o większej aniżeli pokojowa temperatura mogą być przyczyną osadzania się na ściankach lodówki szronu. Pamiętaj o tym, by wszystkie produkty w lodówce były szczelnie zawinięte folią bądź przykryte pokrywką. Będzie to chronić żywność przed usychaniem, jak również będzie hamowało zapachy.
Przyszedł czas na rozmrożenie lodówki!
Co jakiś czas powinieneś wykonać odmrażanie lodówki. Nie używaj w tym celu żadnych środków chemicznych oraz nie usuwaj lodu żadnymi przedmiotami. Unikaj również umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojej lodówki.
W celu rozmrożenia odłącz lodówkę od zasilania. Jest to dobra okazja, by równocześnie starannie oczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie zbierał się w postaci wody w zbiorniku na dole. Należy pamiętać o jego opróżnianiu. Przeprowadzaj konserwację w postaci przecierania uszczelek drzwi materiałem nasączonym gliceryną.
Ważne jest także, że lodówki wyposażone w systemy No Frost również powinny być poddawane procesowi odmrażania dwa razy w roku. W przypadku tego typu sprzętu proces jest taki sam. Pamiętaj, tylko aby lód roztapiał się bez Twojego udziału.
Naturalne sposoby na pozbycie się brzydkich zapachów w lodówce!
Lodówka ma to do siebie, że lubi przesiąknąć nieprzyjemnym zapachem z jedzenia. Dobrym rozwiązaniem na tę przypadłość jest proszek do pieczenia, który należy umieścić w małym naczyniu oraz ustawić w lodówce, po czym wymieniać go mniej więcej co dwa tygodnie. Podczas sprzątania lodówki, gdy już kończymy, to warto umieścić w niej świeżo zaparzoną kawę. Ostatnim świetnym sposobem jest wstawienie do środka połówki z cytryny!
Komentarze
Brak komentarzy